Топ 5 нетъпи сълзливи романтични филма

07.11.2017

‘Hello I Must Be Going‘ (2012)

Филм, който заявява, че дъното се намира в наливането с „Маргарита“ в неприятна компания, е безценен. Особено ако Мелани Лински участва в него и му подарява големи порции от своята прекрасна странност и неловък хумор. Героинята ѝ Ейми се бори едновременно на няколко фронта – със семейството си, което я смята за безперспективна, с нещастието от развода и ежедневието си, с опасността да се влюби в един доста по-млад момък и с изобличаващия звук на отварящата се гаражна врата.

Резултатът е, че семейството ѝ я приема такава каквато е, развода се превръща в едно от по-хубавите неща в живота ѝ, младия момък още по-хубаво нещо, а звука на вратата е поправен скоро след агресивните ѝ действия срещу него. ‘Hello I Must Be Going‘ е романтична комедийна драма, която носи духа на непретенциозното американско кино. Лентата засяга множество аспекти на стериотипното мислене в американското общество, но успява да не натрапва посланията си, а да прикове вниманието с ярки персонажи и човешки истории.

‘Begin Again‘ (2013)

Режисьорът на филма Джон Карни е специалист с нискобюжетните музикални инди филми. ‘Begin Again‘ намира място във филмографията му между ‘Once‘ и ‘Sing Street‘. Музикалната романтична комедия, типично в стила на режисьора, е повече музикална, по-малко комедийна и не съвсем романтична, но пък е приятна за гледане точно заради това. Музиката и второстепенните герои във филма създават лекота и радост на фона на неприятното стечение на обстоятелствата за главните герои.

Музиката, в случая приятният поп, е движещата сила във филма. Тя е причината за завръзката в сюжета, води героите в развитието на действието и успява да подреди почти свръхестествено животите им. Грета, изиграна от Кийра Найтли, прави музика не с амбиция, а с китара. Дан, в ролята – Марк Ръфало, търси в музиката вдъхновение, което да излекува нещастието му. В крайна сметка те се подлагат взаимно на интензивно музикално лечение, а след края му платонично влюбени и разумно разлюбени поемат към залеза.

„Бруклин“ (‘Brooklyn‘, 2015)

Нещо, което типичния чикфлик или няма, или не използва удачно, е наистина добра актриса в главната роля. „Бруклин“ е така добър филм заради безкрайно любимата ми Сърша Ронан, която участва в почти всеки кадър на филма и носи типичната си естествена и прецизна игра. Нейната собствена деликатност върви ръка за ръка с цялостното плавно развитие на действието, а резултатът е филм, който се настанява трайно в сърцата както на романтици, така и на циници.

Сюжетът на лентата разглежда носталгията по дома като физическа болка, еволюирането на характера като следствие от зараждането на оправдана самоувереност, а намирането на любовта като първоизточник на тази увереност. Целият филм всъщност много истински проследява превръщането на едно плахо момиче в дама, а изборът между сигурното и непознатото е в центъра на конфликта в лентата. „Бруклин“ можеше да е безкрайно клиширан, но вместо това е безкрайно красив, заради простотата и премереността си.


Грешката на лошия чикфлик е, че или дълбае в драма, или пародира героините си вместо да подходи с уважение към действащите си лица, съдбите им и аудиторията си. „Нетъп чикфлик“ може да звучи оксиморонно, но истината е, че когато самите ние подходим с уважение към жанра, попадаме на добри филми като петте, изброени тук. Приятно гледане!

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров"В голямата игра" с Джона Хил - spoiler-free ревю19.08.2016

Още от Под Моста

Деница Димитрова„О, ти, която и да си…“: спускане в сърцето на ВазовТеатър