„Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ – между новото начало и необратимия край

25.05.2017

„Мъртвите не разказват истории“. Оригиналното американско заглавие изключително добре пасва на филма. Очевидно дори от самото студио са наясно, че когато нещо е мъртво или, по друг начин казано, дошъл е краят му, то няма какво повече да ни разкаже. Дори когато въпросното нещо е поредица, разчитаща на многомилионни приходи.

Петата част на „Карибски пирати“ и, надявам се, последната, оставя с доста противоречиви чувства. Не беше трудно да надмине предната, но без дори да доближи оригиналния филм.

За разлика от четвъртата част, персонажите на младите герои тук са завършени – можем да влезем в техните кожи и да разберем мотивацията им. Младокът Брентън Туейтс („Боговете на Египет“) влиза в ролята на Хенри – вироглав млад моряк от Кралските военоморски сили. След скучния християнски свещеник, парадоксално влюбен в русалка от четвъртата част, явно сценаристите са решили да изпробват нов, но същевременно познат образ. Героят на Туейтс е добър контраст на капитан Джак Спароу, но в него няма да срещнете нищо ново. Той е точно копие на Уил Търнър, за което във филма ще намерите логично обяснение.

Съдбата го сблъсква с Карина Смит – дързък астроном, стъпила здраво на земята, която се доверява единствено на науката. В ролята й влиза красивата Кая Скоделарио, печално позната ни от вдървеното си превъплъщение в „Лабиринтът“.

Е, какво би се объркало при наличието на двама млади, сексапилни и талантливи актьори, играещи добре измислени и допълващи се персонажи?

Ами всичко. Туейтс и Скоделарио изглеждат като сглобени един към друг, без капка химия помежду им. При тях тотално липсва онова задължително чувство в екранната двойка, което те кара да им повярваш. Това е още по-осезаемо в присъствието (макар и кратко) на Орландо Блум и Кийра Найтли, между които безспорно се усещаше магия в оригиналната.

„Твърде стар съм вече за тези неща“ – думи, които свързвам със „Смъртоносно оръжие“, но това бе и първата мисъл, която ме връхлетя, когато култовият герой на Джони Деп се появи на екрана. Капитан Джак Спароу е отново без кораб и екипаж, пиян, изоставен, разочарован и леко неадекватен. Този път е в толкова тежко положение, че доброволно изоставя едно от най-ценните за него неща (и не, не говоря за рома).

Образът на Деп е единственият герой, който от още от първата част не е претърпял никаква еволюция. Той е забавен, остроумен измамник, показващ в редки моменти наченки на съвест. На другия полюс е образът на капитан Хектор Барбоса – персонажът, претърпял най-голямо развитие в поредицата. Ненапразно носителят на „Оскар“ Джефри Ръш продължава да се завръща към него. В първия филм Барбоса е прокълнат на безчувствие и безкрайност, отчаян и изцяло негативен. В петия той завършва окончателно процеса си на хуманизация, за да осъзнае и да стане подвластен на най-лесно разбираемите и силни импулси в човешката психика.

Хавиер Бардем брилянтно влиза в ролята на новия злодей капитан Салазар. Жесток и безкомпромисен, той респектира и заплашва със сила отвъд киноекрана. Сценаристите ни срещат с него преди и след смъртта му – и в двата случая героят му е воден изцяло от сляпо отмъщение и алчност.

Бюджетът си казва думата – в „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ са налице поразителни ефекти. Зловещият, разлагащ се екипаж на Салазар е достоен наследник на зомбитата на Барбоса и на „Летящия холандец“ на Дейви Джоунс. Призрачният кораб е не по-малко внушителен, а повечето преследвания са заснети с усет и динамика.

Но дори при такъв бюджет парите имат недостатъка да свършват. Това се забелязва в някои от сцените. За разлика от предишната част, тук има истинска пиратска битка в открито море, но, за съжаление, е заснета твърде неясно и с употребата на твърде много компютърно генерирани изображения. Успешно я компенсират останалите оригинални сцени, снимани под вода, каквито не сме виждали досега в поредицата.

Увлечени в желанието си отново да разкажат ангажираща и интригуваща история, сценаристите допускат и редица разминавания и фактологични противоречия с предишни части. Това не ме накара да съжалявам, че изгледах новия филм, но затвърди категоричния извод в съзнанието ми, че поредицата е напълно изчерпана и не трябва да бъде повече проточвана.

„Запомнете това като деня, в който почти успяхте да заловите капитан Джак Спароу. Аз ще запомня този филм като поредния, в който Джак надбяга мъртвите… макар и на поредицата да й е все по-трудно.

Автор: Моника Доневска

„Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ тръгва по кината в България от 26 май 2017 година. Разпространява „Форум Филм България“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваТоп 12 актриси, които най-после искаме да видим с „Оскар“ в ръка18.02.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование