Образование

Highlights: Може ли смартфонът да ни направи „по-смарт“

21.08.2018

Топ шест образователни приложения

Всички знаем, че образователната система се нуждае от промяна, за да отговори на нуждите на младите хора днес и тази тема е обсъждана не веднъж. Новото поколение изпреварва с развитието си методите на образованието. Необходими са промени, които да се случат възможно най-скоро. Най-правилният път е дигиталното образование, защото използва „естествената“ среда за общуване между младите.  Забраненият в часовете мобилен телефон може да ни даде доста по-богато знание: смартфонът ни може да ни направи „по-смарт“ само с изтеглянето на няколко приложения.

Традиционни проблеми в ученето като липса на мотивация, лесно разконцентриране и отегчителни теории много лесно могат да бъдат избегнати, ако към традиционното учене се добавят няколко образователни приложения.

Tumblr

Да, точно така, Tumblr може да бъде използван и за нещо друго освен за безцелно „скролване“. Именно в тази платформа се развива т.нар. “Studyblr” общност, в която всеки е добре дошъл, от ученици до докторанти, за да намерят мотивация. Освен много снимки на записки, съвети за ефективно учене и материали от целия свят, са популярни и предизвикателства като “100 days of productivity”, в които се състезаваш със себе си, предизвикваш се да бъдеш продуктивен. Подобна общност има и Instagram – “Studygram”. Ето така по един модерен начин един от проблемите в обучението е преодолян.

Forest

На следващо място в реда на проблемите в традиционното образование е бързото разконцентриране. Е, смартфонът ви има решение и за него. Forest е приложение, което те държи далеч от социалните мрежи за периода от 5 до 120 минути, в зависимост от настройките, които зададем, като през това време израства дръвче или храст. А в края на нашия продуктивен ден виждаме и цяла гора, както и общ брой минути, през които сме били фокусирани върху задачите си. Платената версия на приложението ни дава възможността да засаждаме и истински дървета с парите си.

Quizlet

 

Това приложение ни дава възможността да създаваме дигитални „флашкардс“. Методът е изключително полезен при учене на дефиниции или чужди думи, но класическият му вид – на хартия, е много по-неудобен, а и освен това е и излишен разход на хартия. Приложението ни дава възможност да използваме не само въведената от нас информация, но и тази на всички останали потребители.

Brilliant

Brilliant e приложение, което предоставя много курсове и задачи с решения за всички природоматематически науки. То доказва, че математиката може и да не е задължително трудна, особено ако е обяснена по достъпен и интерактивен начин.

Ted

Липсата на вдъхновение, следствие от остарелите теории, може да бъде преодоляна само след едно изгледано видео в Ted. Вдъхновяващи думи от интересни хора, които споделят „идеи, ценни за разпространяване“ – това описва идеално апликацията, която трябва задължително да имаме инсталирана на телефона си.

Coursera

Coursera предлага различни възможности за допълнително образование – от курсове и специализации, до магистърски степени. Освен това приложението премахва финансовите и географските граници, предоставяйки ни възможността да получим дипломи от едни от най-добрите университети. В по-голямата си част курсовете са безплатни, а срещу минимална сума получаваме и сертификат. Обучението е интерактивно, извършва се чрез кратки видеа, а оценяването – чрез тестове. Подобно приложение е edX.

Ако все още мислите, че телефонът не е полезен за учене, помислете отново. Защото смартфонът наистина може да ни направи “по-смарт”.


Автор: Йорданка Веселинова

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваЦентър за творческо обучение, моделът 1:1 и гъвкавостта на облачната платформа31.03.2021

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино