Образование

Книговище – за по-образовано и грамотно общество

18.11.2020

Четящият човек е гръбнакът на обществото. Успешните хора са четящи хора, а днес те са и „дигиталните“ хора, които знаят как да намират информация и колко време четат определен материл, които търсят информация и се развиват. Съвременните деца приемат света по-различно от предните поколения и четенето, което е изключително важен аспект за формирането на личността, има нужда да бъде представено по по-атрактивен начин пред децата.

За да разберем повече за това как четенето се превръща в занимателна игра и повод за екипна работа, разговаряме с Искра Джанабетска – съосновател на Книговище и дългогодишен ръководител на програмата “1000 стипендии”.

Книговище е онлайн игра на въпроси и отговори върху детска литература. Платформата работи като образователен инструмент за развиване на четивната грамотност чрез забавление.

Снимка: Книговище

Българска платформа за насърчаване на четенето и критическото мислене – звучи повече от добре. Разкажете ни как се роди идеята и кой стои зад нея!

Книговище се роди от желанието на три майки на общо седем деца да противодействаме на една тревожна тенденция, която наблюдаваме от доста време в ежедневието на децата у нас, а именно, че четенето все повече бива изместено от електронни игри и общуване в социални мрежи, и по този начин спира да е “престижно” занимание за децата в свободното им време. Ефектът от това тривиално наблюдение се вижда и на макро ниво.  PISA измерва, че близо 50% от деветокласниците в България днес са четивно и функционално неграмотни, а това ще направи живота им много труден и нещастен, защото ще са неподготвени да реализират потенциала си в 21. век – векът на интелигентния растеж. От това ще страда обществото ни, бизнесът няма да може да разчита на квалифицирани кадри, развитието на страната ще изостава.

Създадохме Книговище като опит да обърнем тази негативна тенденция. Звучи като голяма заявка? Ще кажете – толкова много институции искат да постигнат това. Така е. И в едно демократично общество бизнес, граждански сектор и държава си сътрудничат, за да постигнат максимален ефект – защото едно грамотно и способно общество ще може да дефинира и по-ефективна икономика, и по-щастливи хора.

Изследванията показват, че четивната грамотност е основа за успеха на личността във всяка една област. И това е посоката, към която решихме да насочим усилията си. Събра ни Десислава Гаврилова, която живее със семейството си във Виена, но която не спира да работи за това в България да се развиват добри граждански практики. В Австрия Деси беше свидетел на изключителния ефект, който има върху децата и способността им за осмислящо четене една немска платформа – Антолин. Антолин се използва в училищата в немскоезична Европа и ние силно пожелахме да развием модул и за България. Тъй като обаче работата по осмислящото четене в същността си е твърде специфична към езика, а и към конкретния книгоиздателски пазар, решихме  да създадем българската  платформа сами, изграждайки я адекватна на нашия контекст и на съвременните технологични възможности.

Деси ни събра – Яна Генова, културолог, основател на “Къщата за литература и превод” и Фондация “Следваща страница”, и мен, Искра Джанабетска, дългогодишен ръководител на стипендиантската програма на Фондация “Комунитас” – “1000 стипендии”. Така стартирахме www.Книговище.бг.

Решихме, че започвайки платформата от нула, имаме шанс да я направим възможно най-адекватна на съвременните нужди на децата, и по-конкретно на нуждите на децата от целия социален спектър в България. Защото, ако човек се задълбочи в изследванията на PISA, там проличават много категорични зависимости между успеха и социалното положение на децата, но също и това, че четенето за удоволствие може да компенсира ограниченията на социално-икономическата семейна среда. Затова направихме Книговище онлайн игра за децата. Искаме да използваме инструментите на ученето чрез игри, при това – чрез електронни игри, защото те са актуални за днешните деца. За учителите и родителите Книговище е съвременен инструмент за стимулиране на четивната грамотност.

Снимка: Книговище

Книговище е платформа с кауза. Дейностите на трите ни през последните години са да работим за утвърждаването на позитивни образователни и културни практики у нас. Този път каузата ни е да направим  българските деца способни да четат с разбиране, да утвърдим четенето за удоволствие като ценност, защото то е в основата на уменията, необходими за справянето с предизвикателствата на бъдещето. Тази кауза е втъкана както в инструментариума, така и в бизнес модела, който позволява срещу символичен абонамент всички деца от един клас да имат достъп до игрите в Книговище. Абонаментите пък осигуряват постоянното обогатяване на съдържанието на платформата, развиването на нови модули, подобряването на геймификацията. Огромният доброволчески труд, който движи Книговище, ни дава вярата, че нуждата от подобна платформа е назряла.

Кои бяха първите заглавия и въпросници в платформата? Как ги подбрахте?

Първият въпросник в Книговище.бг е “Приключенията на Лукчо” на Джани Родари. Сред първите десет са и “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” на Рик Риърдън, “Моето семейство и други животни” на Джералд Даръл, “Джелсомино в Страната на лъжците” на Джани Родари, “Г-н Смръдльо” на Дейвид Уолямс, “Костенурке, костенурке” на Роалд Дал, “Братята с лъвски сърца” на Астрид Линдгрен и много други. В момента имаме над 1100 въпросника. Приоритизирахме книгите, които увличат децата по четенето – такива, които им носят радост, но и такива, които са им задължителни или препоръчителни четива. Така че да имат поводи да трупат точки, съкровища и нива през книгите, които трябва да прочетат, и от тези, които им носят истинско удоволствие.

Книговище обхваща основно литературата до 7-ми клас, но на сайта присъстват и книгите на Тери Пратчет, Урсула ле Гуин и Дж. Р. Р. Толкин. Как се случва подборът? Кой преценява кои книги са подходящи и за каква възрастова група?

Стремим се да имаме въпросници към най-популярните детски книги, към най-интересните, най-новите, тези, които децата четат или смятаме, че трябва да прочетат. Имаме в екипа си и човек, който е професионално ангажиран с литературата – Яна Генова. Стремим се да поддържаме разговора за книги активен както сред децата, така и с библиотекари, издатели.

Обикновено, когато вляза в някой клас, питам децата кои са любимите им книги, какво четат. Изненадвам се, че дори и сред второкласниците винаги има поне по едно дете, което казва, че чете “Хари Потър”. Това не е книга за деца, които тъкмо са се научили да четат, но читателските способности и предпочитания на децата са много различни.

Искаме да предлагаме игри по книги както за страстните читатели (а има немалко, които още в начален курс посягат към цитираните автори), така и за децата, които четат по-малко. Искаме състезанието да е уважително към усилията както на едните, така и на другите, и всяко да се радва на своите читателски завоевания. Затова и въпросниците по различните книги носят различни точки и самите въпросници са с градираща трудност.

Снимка: Книговище

Четат ли българските деца? Книговище със сигурност помага да се засили интересът към литературата, но какво показват цифрите?

В края на миналата година излезе един много интересен анализ на Института за изследвания в образованието – “Мотивация и нагласи за четене на младите хора в България”. От него става ясно, че успехът на личността зависи не само от това дали четем за удоволствие, но и от това какъв тип литература четем. “Националните данни от PISA 2018 г. показват, че колкото по-често българските ученици четат художествена и документална литература, толкова по-високи са техните резултати.” Изследването отговаря и на въпроса дали четат българските деца. За съжаление, 26 % от тях не четат въобще или четат много рядко. Едва 15 % четат с удоволствие.

Това, в което ние вярваме, е че няма деца, които не могат да развият интерес към четенето. Има такива, които не са били въведени по подходящ начин в необятния свят на литературата. Защо сме уверени, че Книговище е възможно решение на този проблем? Защото получаваме вече отзиви за този ефект.

70% от учителите споделят, че откакто ползват Книговище, децата в класа четат повече, а 85% – че четат с повече разбиране. 62% споделят, че с Книговище децата подобряват представянето си и по останалите предмети. Родителите ни пишат, че откакто са абонирани за Книговище, децата хващат книга след книга. А най-очарователен е разказът на един второкласник от Силистра, който покрай състезанието в училище се мотивира не само да подобри четенето си, но увлича и съучениците си да четат, за да са най-добрият клас във випуска.

Това определено са завидни резултати. А замества ли Книговище добрите стари читателски клубове или е само допълнение към тях?

Може би въпросът тук е “в кой тип читателски клубове са децата днес?”, защото Книговище се опитва да стигне до децата и да направи книгите част от ежедневието им по един различен начин, който е по-близък до съвременния начин на общуване. Когато говорим за деца в началното и основното училище, разговорите за литература се случват обикновено в училищната среда или у дома. Всяко от тези места носи своите възможности, но и ограничения.

Затова Книговище дава възможност на децата  да видят какво мислят техните връстници от цялата страна за книгите, които и те са прочели, в една сигурна онлайн среда. Как става това? В края на всеки въпросник, т.е. на всяка книговищна игра, има по един отворен въпрос за мнение, който не носи точки, но провокира читателя да помисли още веднъж върху книгата, при това през своя опит. Отговорът на този отворен въпрос става видим за всички, ако детето реши да го сподели с останалите. Така Книговище постепенно формира онлайн общност на четящите деца. Планираме да увеличаваме възможностите за обмяна на мнения сред децата, но искаме това да стане по възможно най-сигурен и уважителен начин.

По време на първото онлайн обучение за 2020-а екипът на платформата зарадва почитателите си с безплатен достъп. Подготвяте ли нови изненади и за тази учебна година?

Книговище е пълно с изненади. Работим непрестанно не само за това да качваме нови въпросници, но също и нови модули, да подобряваме игровизацията и наградния панел, но без това да се отразява на цената. В момента тече състезание за безплатни абонаменти за клас, дарени от една компания. Понеже ние искаме да стигнем до всяко дете в страната, но и до българчетата в чужбина, абонаментите, които сме заложили, са символични – при годишен абонамент за клас цената на дете на година е по-ниска от цената на едно допълнително образователно пособие (между 4 лв. и 6 лв., в зависимост от броя на децата в класа). Индивидуалните абонаменти пък са на приблизителната цена на една детска книга.

С разбиране към актуалната здравна обстановка сме отправили и специално предложение за отстъпки към училищата и общините, за да може всеки ученик да има достъп до модерен образователен инструмент за стимулиране на четивната грамотност и любовта към книгите.  Абонаментният принцип ни позволява да поддържаме и развиваме качеството и функционалностите на платформата, за да можем да постигаме и целите, за които е създадена.

И за финал – как си представяте обучението на бъдещето?

Представям си учители и специалисти, които предават любовта си към знанието и своите умения на децата, като възпитават любопитство към света, смелост да пробват, умение да задават въпроси и да разсъждават самостоятелно. Представям си учене през литература – но през литературата, която е близка до света на децата и през която могат да възпитават душата си в емпатия, ума си в критичност, себе си – като смели мечтатели и реализатори. Представям си как големи и малки заедно да търсят решения на проблеми. Представям си как големите се вслушват в малките.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаСъвети за подготовка за добра среда за онлайн обучение у дома22.10.2020

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование