Литература

Време за фантастика – съвременните автори, които си струва да прочетем

05.04.2020

Научната фантастика се развива бурно през последния век и половина. Фентъзито преоткрива все повече от забравените митични и приказни светове, за да им даде нов живот. А политическите сътресения и промени карат днешните автори да се гмуркат в дистопични или постапокалиптични истории.

Мнозина нареждат имената си в пантеона на съвременните богове на фантастиката. Някои обаче изпъкват с умението си да преплитат жанровете по особено остроумен начин. Следва кратък списък с някои от най-запомнящите се актуални автори.

 Дмитрий Глуховски

Руската литература не се предава и ражда нови и нови таланти. Дмитрий Глуховски е вдъхновение за всеки млад писател. Руският журналист и телевизионен водещ е само на четиридесет години, а вече има зад гърба си солидно количество издадени творби.

Глуховски се превърна в сензация не само на руския, но и на световния книжен пазар със серията си „Метро“. Първата книга започва да пише още осемнадесетгодишен. Постапокалиптичната фантастика е в кръвта на писателя, историите му дават нов прочит на класически митологични дилеми, а основна тема са днешните нрави в Русия и проблемите на посткомунистическите държави.

За всеки фен на антиутопията „Бъдеще“, „Здрач“ и „Разкази за родината“ са задължително четиво.

Кен Лиу

Кен Лиу е роден през 1976 г. в Ланджоу, Китай, но от единадесетгодишен живее в САЩ. Лиу също има богато поле на изява – завършва английска литература и компютърни науки, работи за големи компании като Microsoft, a от 2002 г. издава свои разкази и пише фентъзи.

Творчеството му трудно може да бъде определено само с един жанр. Като човек с техническа подготовка, Лиу не може да се откъсне от научното, но пък част от разказите му са типичното приказно фентъзи, примесено с китайска митология. Този му литературен размах му носи многобройни награди, а с разказа си „Хартиената менажерия“ печели „Хюго“, „Небюла“ и „Уърлд фентъзи“ в една година.

На българската публика е познат със сборника „Хартиената менажерия и други разкази“.

Нийл Геймън

Често споменаваме Геймън в нашата медия, няма как да го пропуснем и сега. Английският писател е сочен от критиците за един от най-добрите разказвачи на нашето време. Автор е на фентъзи и научна фантастика, пише разкази и романи. В ранните си години се изявява като журналист, което го среща с именитите му колеги Дъглас Адамс и сър Тери Пратчет.

Любовта му към комиксите (както и детските му срещи с героите на Marvel) го тласка към митологията и митологичните сюжети. Благодарение на тази му страст е създадена култовата комикс поредица “The Sandman”. Вдъхновява го и за романите „Американски богове“ и „Скандинавска митология“.

В историите на Геймън се преплитат ужасите, карнавалната фантастика и фентъзито. Повечето му книги определено са насочени към по-зряла аудитория. Има ги обаче и богато илюстрираните „Од и ледените великани“, „За щастие, млякото“ и „Коралайн“, които, макар и в типичния за автора стил, са подходящи за всяка възраст.

Бернар Вербер

Френският писател и журналист Вербер определя стила си като философска фантастика. Още от младежките си години се интересува от различни духовни учения, теология и митология. Привлича го темата за бъдещето на човечеството и нашето развитие.

Бернар Вербер се превръща в един от най-четените френски автори по света, а слава му носят именно философските, но и доста хумористични, произведения. Писателят има интерес и към един конкретен животински вид – мравките. Тези странни и много организирани създания го подтикват да напише цяла поредица за тях – „Мравките“, „Денят на мравките“ и „Революцията на мравките“.

Популярност сред българските читатели добива с трилогията си „Цикълът за боговете“, в която пародира много от познатите ни митологични персонажи, както и реални знаменитости.

Сергей Лукяненко

Писателят се ражда през 1968 г. в Каратау, Казахстан. По професия психиатър, по душа творец, той работи като редактор на списание за научна фантастика, а от 1993 г. се занимава професионално с литература. Сергей Лукяненко става и най-младият досега лауреат на „Аелита“ (Аэлита), най-старата руска награда за цялостен принос в развитието на научната фантастика.

Авторът е популярен у нас с фентъзи поредицата си за Патрулите„Нощен патрул“, „Дневен патрул“, „Сумрачен патрул“ и др.

Мат Хейг

Хейг е английски журналист и писател. Създава както художествена, така и нехудожествена литература. А романите му се придържат към вълшебствата и фантастичния жанр. Някои страшни и ужасяващи, пълни с вампири и духове, други – приказни истории за деца, книгите на Мат Хейг са истинско приключение.

На български са издадени доста от произведенията му. „Момче на име Коледа“ и „Момичето, което спаси Коледа“ са приятно изживяване за цялото семейство. „Как да спрем времето“ и „Призрачната гора“ са подходящи за любителите на ужасите и по-тъмните краски.

Яцек Дукай

Позната ни в лицето на Станислав Лем и „Соларис“, полската научна фантастика държи високо ниво и до днес. Яцек Дукай е полски фантаст, автор на романи, новели и сборници с разкази, сред които и издадените у нас „Лед“ и „Други песни“. Романът „Други песни“ е отличен с най-престижната полска награда за научна фантастика„Януш Зайдел“.

Световете на Дукай са особена смесица от дистопични алтернативи на нашия и класическа космическа фантастика, пълна с извънземни и странни създания. Известният аниматор и режисьор Томаш Багински дори създава филм по разказа на писателя „Катедрала“ (“Katedra”, 2002), номиниран за наградата “Оскар” за късометражно кино.

Лиу Цъсин

Китайският писател израства във времената на Културната революция. Първоначално се занимава с инженерство, но в последствие се отдава на литературна дейност. В родината му работата му е високо оценена – печели цели девет пъти награда „Галактика“, най-престижната китайска литературна награда за научна фантастика.

Кен Лиу превежда някои от книгите на Цъсин на английски. Самият Цъсин става популярен през 2015 г., като първият азиатски носител на „Хюго“ за книгата „Трите тела“. Авторът признава, че е повлиян от идеите на Джордж Оруел и космическата фантастика на Артър Кларк. А през 2018 г. е удостоен и с наградата „Артър Кларк“.

Романът „Трите тела“, който разбива представите ни за науката и природните закони, скоро ще бъде достъпен и на български.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаАгата Кристи и Еркюл Поаро с юбилеи04.01.2021

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаРей Бредбъри – вълшебникът с магическо пероЛитература