Образование

Зимна ваканция и образователни филми – защо не?

23.12.2019

Коледа почти е тук, но макар и снегът (засега) да е само блян, Марая Кери се е погрижила да ни напомня всекидневно за наближаващите зимни празници, дори когато съвсем не ни е до нейния меден глас.

Кевин от ,,Сам вкъщи‘‘ за поредна година подготвя щурия си план срещу двамата бандити по родните телевизии, а ти се чудиш как да избягаш от клишето поне откъм филмово съдържание по празниците! Този път идваме на помощ с конкретни идеи как да прекараш времето си пред екрана полезно и приятно с любопитни филми, съдържащи в себе си образователни елементи. Опитай, няма да съжаляваш, гаранция Франция 1…2…3 и нека филмът започне сега!

Forrest Gump

Игралният филмът проследява почти целия живот на Форест Гъмп – американец с IQ 75, притежаващ 100 % потенциал да постигне всичко, което пожелае с лекота.

Лентата обхваща 30-годишна история на Америка и световните промени, вплетени в живота на един ,,обикновен‘‘ млад човек с наивна представа за света. Образи като Кенеди, Джонсън, Джон Ленън и други исторически личности се появяват за кратко до Форест по време на житейския му път и без да се усетиш научаваш важни факти за тях, смъртта им и промените в заобикалящата среда. Поп културата претърпява внушителни промени пред очите ни, а младият Гъмп вече не е дете. Виетнамската война, медали и отличия, турнири по тенис на маса, бизнес със скариди и пробег на цяла Америка са само част от преживяванията на Форест.

Пъстрият живот на главния герой ни сервира поуки от първо лице – как да бъдем добри един към друг и защо е важно да приемаме всички за равни, независимо от това дали общуваме с президента на Америка или с човека от автобусната спирка.

Гъмп може да обича и знае, че любовта е привидна, когато е примесена с насилие. Грижата към себе си, близките и родината са на първо място и се доказват с конкретни действия, само думите не са достатъчни. Страхът от смъртта и тъгата по изгубени любими хора са напълно нормални, но не трябва да забравяме, че смъртта е неразделна част от живота.

Списъкът с поуки е безкраен, оставям на теб да откриеш по нещо за себе си в 142-те минути екранно време с добродушния Форест Гъмп и неговото порастване в големия хаотичен свят.

The Universe

Вселената, обяснена в значително по-малко специфична терминология – това предлага научната поредица от кратки филми The Universe. Хубавото на всеки един от филмите е, че не са съвсем свързани помежду си – можеш да гледаш, който пожелаеш, без значение реда и сезона на епизодите. Епизодите са около 50 минути всеки.

От планетите до звездите и чак до предела на неизвестното, история и наука се сблъскват в това епическо изследване на Вселената и нейните тайни. Сонди на NASA се сблъскват в комети с огромна скорост, а телескопи в Космоса заснемат снимки на раждането на звезди и тяхното деформиране в черни дупки. Тези и другия явления значително са променили и продължават да променят възгледа ни към това как възприемаме себе си. А къде можем да открием други форми на живот? Високо технологичните компютърни графики ни показват какъв би могъл да бъде животът на други планети, и какви форми на живот могат да се развият в далечните атмосфери.

Ако си фен на темата ,,космос‘‘, но не си дотолкова наясно в детайли какво се случва извън пределите на нашата Земя, Тhe Universe е перфектното съдържание за теб в почивните празнични дни.

The Cults

The Cults е кратък документален филм на Netflix от поредицата Explained, насочен към култовете по света. Той проследява най-популярните култове, средствата, чрез които те упражняват контрол, и как всъщност самотата и животът в интернет правят индоктринирането по-лесно от всякога.

Какво още разкрива The Cult – как да разпознаем подобно движение в наши дни и по какъв начин да се предпазим; ужасът и смъртта, които носи със себе си манипулативната религия. Чрез истински истории на хора, попаднали в капана на лица с харизма и красиви обещания, и все пак избягали благополучно от хватката на лидера, The Cult е симбиоза от любопитно съдържание, което можеш да си пуснеш, докато пътуваш към роднините, или когато просто ти е омръзнало от дъълги филми.

За да изгледаш The Cults ще ти отнеме по-малко от 30 минути, а общата ти култура по темата ще се разшири многократно!

The Mind After Midnight: Where Do You Go When You Go to Sleep?

Една трета от живота ни прекарваме в сън. Всеки организъм на Земята – от плъхове, делфини, мухи до микроорганизми – разчита на съня за своето оцеляване. Науката все още търси точни отговори на въпросите: Защо сънят съществува? Какво изобщо представлява сънят и защо бълнуваме? Още по-любопитно е какво сънуват животните и защо?

По време на Шекспир и Сервантес сънят се оприличава на смърт, като тялото и умът изпадат в дълбока тишина, преди да възкръсват всеки нов ден. В действителност сънят е шум от действие. Трилиони неврони светят. Ендокринната система започва в свръхдвижение. Кръвоносната система е залята с мощен коктейл от жизненоважни хормони.

Филмът е представен основно под формата на лекция от Световния фестивал на науката и съдържа различни видеа, в които учени обясняват на разбираем език научни открития върху темата за съня. Тяхната мисия е да култивират широка общественост, информирана от науката, вдъхновена от нейното чудо, убедена в нейната стойност и готова да се ангажира с последици за бъдещето.

Ако това предложение ти е харесало, 1 час и 25 минути е необходимото време, за да научиш повече за съня като явление. A още по-хубавото е, че е качено в YouYube!

Светът на дигиталните срещи

Следващото ни предложение е документален филм за влиянието на интернет върху връзките ни. В модерния свят децата израстват с техника в ръцете си, a телефонното обаждане се смята за демоде.

Филмът хвърля светлина и върху това до колко ,,удобно‘‘ е  всъщност да използваш tinder, bumble и други подобни платформи, когато търсиш бъдещ партньор. Чрез тях изборът се случва основно на база външна обвивка – снимки, качествата, които притежава човекът, не са ясни, а дали притежава емоционална стабилност още по-малко.

Има ли процент от потребители, които наистина намират дългосрочна половинка там и колко от тях не успяват?

Отговор на тези и много други въпроси ни дават потребители и специалисти в областта на новите технологии и човешките взаимоотношения.

Little boy

Една смислена история за доброто в лоши времена разкрива колко важно е да поддържаме вярата си. Малкото момче Пепър се сбогува с баща си, който заминава за фронта по време на Втората Световна война. Междувременно детето не спира да се моли на Бог татко му да се завърне жив от бойното поле.

Местният свещеник дава списък на Пепър с добри дела, които да направи, за да помогне на баща си. Да подслониш бездомния, да облечеш голия, да посетиш болния са само част от специалните задачи към момчето, но най-важната част от уговорката е да се сприятели с ,,врага‘‘ – японеца Хашимото, който далеч няма нищо общо с трагедията между двете държави.

Лентата ни предлага урок по човечност, доброта, постоянство, прошка и вяра в на пръв поглед невъзможното. Без значение е каква е височината ти, когато мечтите ти стигат до небето и биват чути!

И не на последно място – филм, подбран специално за учителите!

The Ron Clark Story

The Ron Clark Story е истинска история за изкуството да бъдеш безупречен учител, дори когато искаш да избягаш от класа си. Рон Кларк е млад учител с големи амбиции да промени из основи вредните навици на цял един клас, съставен от малки хулигани.

По пътя към детското съзнание господин Кларк осъзнава, че това да бъдеш строг не винаги работи в твоя полза, затова решава да намери друг начин да наложи своите принципи. За да бъдеш чут и разбран, трябва да се слееш с ума и живота на учениците си, да бъдеш част от тях и да им помагаш и извън класната стая с каквото можеш.

Забавата в час и ученето чрез песни не са забранени, а напротив – дори са необходими,  за да бъде процесът на обучение наистина ефективен. Целта на качественото образование е не само да ни учи в думи и цифри, а и да ни дава чисто житейски насоки – по кой път да поемем и как да постигнем на пръв поглед невъзможното.

В края на филма е предложена книга с конкретни правила в класната стая и извън нея, които всеки учител трябва да изисква от класа си да бъдат спазвани.

Автор: Деница Събева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваЦентър за творческо обучение, моделът 1:1 и гъвкавостта на облачната платформа31.03.2021

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE