Кино

Топ 12 актриси, които най-после искаме да видим с „Оскар“ в ръка

18.02.2021

Ейми Адамс

Ейми Адамс в „Американска схема“ (Снимка: Sony Pictures Classics)

Още преди да се влюбим в нея в „Омагьосана“ – приказната комедия, за която получава първата си номинация за „Златен глобус“, тя се нарежда сред поддържащите имена, посочени от Академията през 2006 г., с комедийната драма „Джунбъг“. След деликатната и многопластова роля на бременната Ашли актрисата се разминава със статуетката „Оскар“ още пет пъти.

Ейми Адамс показва разнороден талант в останалите изпълнения, които ѝ осигуряват борба в категория Най-добра поддържаща актриса – невинна монахиня в „Съмнения“ , мълчалива, но корава барманка в „Боецът“, властна и манипулативна съпруга на лидер на култ в „Учителят“ и амбициозната втора дама на Америка Лин Чейни във „Вице“. Единствената ѝ засега номинация за главна роля идва с „Американска схема“, където изгражда вълнуващ образ на жена, принудила се да оцелява като съблазнителната измамница.

Мишел Уилямс

Мишел Уилямс в „Моята седмица с Мерилин“ (Снимка: The Weinstein Company)

След десетина пълнометражни филма нейната звезда изгрява през в края на 90-те в сериала „Кръгът на Доусън“, но признание от Академията не идва преди емоционалното ѝ изпълнение в „Планината Броукбек“ от 2005 г. Номинацията за поддържаща роля е последвана от такава за главна пет години по-късно, а филмът е романтичната, но болезнена драма „Синя валентинка“.

Мишел Уилямс се справя с нелеката задача да се превъплъти в Мерилин Монро за „Моята седмица с Мерилин“. Отличното ѝ изпълнение не остава незабелязано, носейки ѝ през 2012 г. поредна номинация „Оскар“ за главна роля. В надпреварата за второстепенна попада със сърцераздирателна игра в широко признатия от критиците „Манчестър до морето“. Сред останалите ѝ участия, които заслужават внимание, са тези на на пръв поглед обикновени, но емоционално дълбоки героини във филми като „Кантонерът“, „Някои жени“, „Всичките пари на света“.

Кийра Найтли

Кийра Найтли в „Игра на кодове“ (Снимка: The Weinstein Company)

Тя може и да е възприемана като принцесата на историческите костюмни драми, и с право, но това не я прави по-малко достойна за „Оскар“, „Златен глобус“ или БАФТА, които засега обаче ѝ се изплъзват. Доказва го и първата ѝ номинация от Академията през 2006 г. , която е за нейния незабравим образ като Елизабет Бенет в „Гордост и предразсъдъци“. Заедно с режисьора на филма Джо Райт британката успява да отбележи още две силни изпълнения в кариерата си – „Изкупление“ (2007 г.) и „Анна Каренина“ (2012 г.)

Следващо признание от Академията, този път за поддържаща роля, идва през 2015 г. с „Игра на кодове“, където играе криптоанализаторът и близка приятелка на Алън Тюринг Джоан Кларк. Освен в още исторически ленти като „Колет“ и „След това“, Кийра Найтли остава в наши дни с драми, сред които „Косвена красота“, „Официални тайни“ и „Мис Свят“.

Скарлет Йохансон

Скарлет Йохансон в „Семейна история“ (Снимка: Wilson Webb/Netflix)

Тя започва кариерата си едва 9-годишна и още като тийнейджър демонстрира потенциала си в независими филми като „Момичето с перлената обеца“ и „Изгубени в превода“. През годините Скарлет Йохансон е била сред музите на Уди Алън, а в „Мачпойнт“ и „Вики Кристина Барселона“ прави и някои от най-запомнящите си роли. По-късно експериментира с жанрове като екшън и научна фантастика с продукции като „Под кожата“, „Люси“, „Дух в броня“, а успеха ѝ в бокс офиса придобива нови измерения с ролята на Наташа Романоф или Черната вдовица във филмите от вселената на Marvel.

Тя обаче прави силно завръщане в драмата през 2019 г. и получава дългоочаквано признание от Академията. Двете ѝ досегашни номинации идва в една и съща година – за главна роля в „Семейна история“ и поддържащо изпълнение в „Джоджо Заека“. В двата филма тя показва разнообразен талант като жена в труден развод, правеща равносметка на връзката си, и майка с бунтарски дух в нацистка Германия.

Джесика Частейн

Джесика Частейн във „Враг номер едно“ (Снимка: Sony Pictures)

Съдейки по добрите ѝ роли, човек лесно може да предположи, че актрисата има доста повече от 2 номинации за „Оскар“, колкото всъщност са те. Академията я нарежда сред кандидат-отличниците си в две поредни години – за играта си на очарователен аутсайдър в „Южнячки“ и образа на агента, посветил години в издирването на Бен Ладен, във „Враг номер едно“.

Оттогава Джесика Частейн продължава с внимателния подбор на филми и успява да изпъкне в ленти като „Най-бруталната година“, „Мис Слоун“, „Принцесата на покера“, за които е номинирана за „Златен глобус“. Ако трябва обаче да посочим една от най-пренебрегваните ѝ изпълнения, то това е главната роля в „Госпожица Юлия“. Въпреки че филмът на Лив Улман получава недотам високи оценки, играта на Частейн е помитаща.

Сърша Ронан

Сърша Ронан в „Малки жени“ (Снимка: Sony Pictures)

Макар и дете на 90-те, за кратката си кариера дотук Сърша Ронан успява да се превърне в една от любимките на Академията. Засега ирландската актриса може да се похвали с 4 номинации, и то до 25-годишна възраст. Първата от тях получава, когато е на 13, с екранизацията на едноименният роман на Иън Макюън „Изкупление“. В нея тя изпълнява поддържащата роля на Брайъни Талис, която се явява катализатор на действието.

Следваща номинация ѝ носи още една историческа драма, основана на книга – в „Бруклин“ тя играе главната героиня Ейлиш, раздвоена между родната си Ирландия и мечтания живот в Ню Йорк. Ронан се доказва като една от най-добрите актриси на своето поколение с многопластовата си главна роля на непримиримо момиче в „Лейди Бърд“, която я влючва в надпреварата за „Оскар“. Поредната номинация за водещо изпълнение идва с „Малки жени“, където изиграва достоверно образа на упоритата и свободомислеща Джо Марч.

Кери Мълиган

Кери Мълиган в „Съзряване“ (Снимка: Sony Pictures Classics)

Първата ѝ роля е в „Гордост и предразсъдъци“ като Кити Бенет, редом до екранна сестри като Кийра Найтли и Розамунд Пайк. След преобладаващо количество участия в сериали през 2010 г. тя е номинирана от Академията за драмата „Съзряване“. Това е и първа главна роля за британката, която впечатлява с трансформацията на зрелостничка, поставена на кръстопът.

Нейната единствена номинация за „Оскар“ засега обаче не е нейното изпълнение, което заслужава най-много внимание. Кери Мълиган се доказва като една от най-добрите съвременни драматични актриси със земна, но завладящана игра във филми като като „Drive: Живот на скорост“, „Великият Гетсби“, „Истинският Люин Дейвис“, „Далече от безумната тълпа“. Сред нейните най-ярки и обсъждани изпълнения е в трилъра „Обещаваща млада жена“ от 2020 г., което ѝ носи номинация за „Златен глобус“.

Обновено: С ролята на героиня, търсеща отмъщение в „Обещаваща млада жена“, Мълиган получи и номинация „Оскар“ за главна женска роля през март 2021 г.

Главна снимка – Колаж:

  1. Глен Клоуз в „Съпругата“: Sony Pictures Classics
  2. Ейми Адамс в „Американска схема“: Sony Pictures Classics
  3. Кийра Найтли в „Игра на кодове“ : The Weinstein Company

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова‘La La Land’ или наръчник на мечтателя03.01.2017

Още от Под Моста

Деница ДимитроваКино и избори: 7 филма за вота, който определя животиКино