Литература

Какво четат лекарите?

27.02.2020

Не сме питали сто човека, както правят по телевизията, а само двайсетина, но ще си позволим, съвсем статистически некоректно, да съставим класация на база мненията на тази непредставителна извадка. Сред анкетираните са мъже и жени на възраст от 20 до 80 години, в професионалните си роли на: доцент по микробиология, професор по съдебна медицина, патолог, анестезиолог, гастроентеролог, епидемиолог, ортопед, специализант-хирург, и няколко студенти по „Медицина“.

Класическа литература

Сред любимите книги на всички лекари и кандидат-лекари присъства поне по едно класическо произведение. Част от заглавията, които включват са: „Майсторът и Маргарита“ на Михаил Булгаков; „Нежна е нощта“ на Фицджералд; „Престъпление и наказание“ и „Идиот“ на Достоевски; „Анна Каренина“ на Толстой; „За кого бие камбаната“ и „Старецът и морето“ на Хемингуей; разказите на Оскар Уайлд; „1984“ на Джордж Оруел; „Цар Плъх“ на Джеймс Клавел; „На Западния фронт нищо ново“, „Черният обелиск“, „Време да се живее и време да се мре“ и „Тримата другари“ на Ремарк; лекарската класика „Цитаделата“ на Арчибалд Кронин, „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин; „Сто години самота“ на Маркес; „Доктор Живаго“ на Борис Пастернак; „Франкенщайн“ на Мери Шели; „Изворът“ на Айн Ранд.

Тук няма нужда от обяснения – лекарите по-често нямат време да проучват съвременната литературна сцена и залагат на класическите произведения. Освен това те не се плашат от голям обем страници и имат добра обща (и литературна!) култура. Сред анкетираните имаше и такива, които бяха запознати със съвременните заглавия и посочиха за свои любими книги: „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров; „Хавра“ на Захари Карабашлиев; „Английският съсед“ на Михаил Вешим; „Записки от селската кръчма“ на Николай Илчевски, а също и чуждестранните съвременни романи „Никога не ме оставяй“ на Ишигуро; „Столицата“ на Робърт Менасе и „Спутник, моя любов“ на Мураками.

Сред лекарите има и такива, които познават българската поезия и могат да цитират голяма част от стихотворенията, изучаващи се в училище. Добре познати на лекарското съсловие са всъщност всички български и чуждестранни произведения, които са в програмата за завършване на „Средно образование“. (Извод: Лекарите най-често са или са били добри ученици.)

Биографии

Биографии на художници като Салвадор Дали и Пикасо, биографии на известни владетели (например тези на Стефан Цвайг за Мария Стоюарт и Мария Антоанета), биографии на най-различни учени и писатели, биографии на съвременни личности като Стив Джобс.

Повечето лекари, с които разговаряхме, се интересуват живо от история и могат да ни разкажат в детайли за управлението на Екатерина Велика, Луи XIV, Хенри Ⅷ или Елизабет Ⅰ. Другото, което прави впечатление, е че голяма част от лекарите обичат да пътуват. (Кой не обича, всъщност?) Покрай пътуванията си те четат много за градоустройство, изкуство и забележителности, както и детайлна история на различните държави и континенти. Това е нещо, което всички хора правят, но, може би заради лекарската памет, тези хора успяват да възпроизведат голямо количество факти, които са прочели и запомнили по време на своите пътувания.

Трилъри, фантастика, манга

Това са по-скоро индивидуални пристрастия. Различните лекари си имат различна страст – едни харесват Стивън Кинг и „Мълчанието на агнетата“ на Томас Харис, други се възхищават на Агата Кристи, трети са фенове на по-съвременни автори като Пол Остър, Ю Несбьо, Дан Браун и Стиг Ларшон. Сред по-младите момчета, студенти и специализанти, са популярни мангата и комиксите.

Това не са точно заглавия, свързани по някакъв начин с лекарската професия. Те по-скоро доказват, че всеки човек има свои личен вкус за литература и дори заетите медици намират време да четат нещата, които им харесват.

Специализирана литература

Да, най-често лекарите четат специализирана литература. Научни статии в различните области, нововъведения в медицината, американски и други англоезични учебници и периодични издания са сред изброените от почти всички попитани специалисти и студенти. По-младите често се обръщат към онлайн платформи като pubmed или списанията “Nature Journal” и „Мединфо“, докато по-възрастните, които са съответно тесни специалисти в някоя област, търсят конкретни чуждестранни научни списания/сборници/статии, които да се занимават с техния предмет на дейност или изследване.

Не сме се съмнявали, че лекарите четат предимно специализирана литература, но вече знаем и че са добре запознати със световната класика. Някои от тях имат индивидуални интереси в определени литературни жанрове, а други са наясно със съвременната българска литература. Накратко – лекарите имат богата обща култура, любопитни са и обичат да четат!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаКакво чете един испански писател под пълна карантина?17.03.2020

Още от Под Моста

Боян СимеоновФренските New Wave филмови постери, които разбиха статуквотоКино