Литература

Какво четат лекарите?

27.02.2020

Не сме питали сто човека, както правят по телевизията, а само двайсетина, но ще си позволим, съвсем статистически некоректно, да съставим класация на база мненията на тази непредставителна извадка. Сред анкетираните са мъже и жени на възраст от 20 до 80 години, в професионалните си роли на: доцент по микробиология, професор по съдебна медицина, патолог, анестезиолог, гастроентеролог, епидемиолог, ортопед, специализант-хирург, и няколко студенти по „Медицина“.

Класическа литература

Сред любимите книги на всички лекари и кандидат-лекари присъства поне по едно класическо произведение. Част от заглавията, които включват са: „Майсторът и Маргарита“ на Михаил Булгаков; „Нежна е нощта“ на Фицджералд; „Престъпление и наказание“ и „Идиот“ на Достоевски; „Анна Каренина“ на Толстой; „За кого бие камбаната“ и „Старецът и морето“ на Хемингуей; разказите на Оскар Уайлд; „1984“ на Джордж Оруел; „Цар Плъх“ на Джеймс Клавел; „На Западния фронт нищо ново“, „Черният обелиск“, „Време да се живее и време да се мре“ и „Тримата другари“ на Ремарк; лекарската класика „Цитаделата“ на Арчибалд Кронин, „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин; „Сто години самота“ на Маркес; „Доктор Живаго“ на Борис Пастернак; „Франкенщайн“ на Мери Шели; „Изворът“ на Айн Ранд.

Тук няма нужда от обяснения – лекарите по-често нямат време да проучват съвременната литературна сцена и залагат на класическите произведения. Освен това те не се плашат от голям обем страници и имат добра обща (и литературна!) култура. Сред анкетираните имаше и такива, които бяха запознати със съвременните заглавия и посочиха за свои любими книги: „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров; „Хавра“ на Захари Карабашлиев; „Английският съсед“ на Михаил Вешим; „Записки от селската кръчма“ на Николай Илчевски, а също и чуждестранните съвременни романи „Никога не ме оставяй“ на Ишигуро; „Столицата“ на Робърт Менасе и „Спутник, моя любов“ на Мураками.

Сред лекарите има и такива, които познават българската поезия и могат да цитират голяма част от стихотворенията, изучаващи се в училище. Добре познати на лекарското съсловие са всъщност всички български и чуждестранни произведения, които са в програмата за завършване на „Средно образование“. (Извод: Лекарите най-често са или са били добри ученици.)

Биографии

Биографии на художници като Салвадор Дали и Пикасо, биографии на известни владетели (например тези на Стефан Цвайг за Мария Стоюарт и Мария Антоанета), биографии на най-различни учени и писатели, биографии на съвременни личности като Стив Джобс.

Повечето лекари, с които разговаряхме, се интересуват живо от история и могат да ни разкажат в детайли за управлението на Екатерина Велика, Луи XIV, Хенри Ⅷ или Елизабет Ⅰ. Другото, което прави впечатление, е че голяма част от лекарите обичат да пътуват. (Кой не обича, всъщност?) Покрай пътуванията си те четат много за градоустройство, изкуство и забележителности, както и детайлна история на различните държави и континенти. Това е нещо, което всички хора правят, но, може би заради лекарската памет, тези хора успяват да възпроизведат голямо количество факти, които са прочели и запомнили по време на своите пътувания.

Трилъри, фантастика, манга

Това са по-скоро индивидуални пристрастия. Различните лекари си имат различна страст – едни харесват Стивън Кинг и „Мълчанието на агнетата“ на Томас Харис, други се възхищават на Агата Кристи, трети са фенове на по-съвременни автори като Пол Остър, Ю Несбьо, Дан Браун и Стиг Ларшон. Сред по-младите момчета, студенти и специализанти, са популярни мангата и комиксите.

Това не са точно заглавия, свързани по някакъв начин с лекарската професия. Те по-скоро доказват, че всеки човек има свои личен вкус за литература и дори заетите медици намират време да четат нещата, които им харесват.

Специализирана литература

Да, най-често лекарите четат специализирана литература. Научни статии в различните области, нововъведения в медицината, американски и други англоезични учебници и периодични издания са сред изброените от почти всички попитани специалисти и студенти. По-младите често се обръщат към онлайн платформи като pubmed или списанията “Nature Journal” и „Мединфо“, докато по-възрастните, които са съответно тесни специалисти в някоя област, търсят конкретни чуждестранни научни списания/сборници/статии, които да се занимават с техния предмет на дейност или изследване.

Не сме се съмнявали, че лекарите четат предимно специализирана литература, но вече знаем и че са добре запознати със световната класика. Някои от тях имат индивидуални интереси в определени литературни жанрове, а други са наясно със съвременната българска литература. Накратко – лекарите имат богата обща култура, любопитни са и обичат да четат!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваХелоуин. Роден от легенди, превърнал се в попкултурен феномен29.10.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование