През една „Заешка дупка“ към Ирена и страната на чудесата

23.06.2017

Всеки, който е творил с химикал в ръка (за предпочитане пред клавиатура), знае, че това е като да попаднеш в Страната на чудесата. От тази есен в София се открива цял един проект, който има за цел да те пренесе и задържи там трайно. Това е Творческа академия „Заешка дупка“, създадена от Ирена Иванова.

Тя е не само основател, но и организатор на Академията. Като поет, познат и под всевдонима Рене Карабаш, не е чудно, че плановете й включват подобно начинание. Освен на стиховете, които можеш да четеш от отделеното за тях Фейсбук пространство и стихосбирката й „Хълбоци и пеперуди“, Ирена е посветена и на театъра. След диплома по приложна магистратура идва ред на театрална режисура в НБУ и представленията „Аномия“, „Театър в колата“ и „Мляко с ориз – пиеса без актьори“.

Сцена от „Очи сини, коси черни“ в Театър „Възраждане“. Снимка: Наталия Калчева

В своето Театрално ателие „Експериментика“ 28-годишната режисьорка се изявява и като драматург, а последният й текст е за спектакъла „Очи сини, коси черни“. Той е базиран върху едноименния роман на Маргьорит Дюрас и поемата „Писма до Лазар“ на Владислав Христов. Ирена Иванова също и режисира представлението, в чието тайнство отвъд очи може да се потопите в Театър „Възраждане“.

По-широка популярност тя доби с участието си във филма „Безбог“ – дебютен както за писателката пред камера, така и за режисьорката Ралица Петрова зад нея. В кожата на Гана Ирена печели редица награди от международни фестивали, а наскоро бе номинирана за Най-добра главна женска роля от Българската филмова академия. Дали нейното изпълнение ще бъде избрано пред това на Маргита Гошева в „Слава“ и Рая Пеева в „Пеещите обувки“ ще стане ясно на 26 юни.

Ирена Иванова пред обектива на Наталия Калчева

Въпреки че Ирена вече има опит в не едно направление, самата тя няма да влезе в ролята на лектор в своята Творческа академия. Вместо това е събрала хора, които би искала да й преподават, както споделя пред „Програмата“ за подбора на имена. Те са на творци, доказали се през годините в областите кино, театър, телевизия, българска литература и публицистика.

Курсовете в Творческа академия „Заешка дупка“ са в направленията Проза, Поезия, Кино Сценарий, Телевизионен Сценарий, Драматургия и Рекламно Писане. Всеки от тях продължава три месеца, а след края му курсистите могат да се запишат в „Месец на реализацията“. Тогава те ще разполагат със свой личен редактор, с когото да работят по свои ръкописи. След като са готови произведенията ще бъдат предложени за публикуване от български издателства. Плановете на Ирена за Месеца на реализация включват адаптиране на нови драматургични текстове за сцена, стажове и още изненади, които ще станат ясни скоро.

Обученията в курса за Кино Сценарий ще бъдат водени от режисьорката на „Безбог“ Ралица Петрова, най-успешното дуо в българското документално кино Мина Милева и Весела Казакова, заедно с още един режисьорски дует – Кристина Грозева и Петър Вълчанов, стоящи зад успеха на „Урок“ и „Слава“. Теоретичната част в този курс ще води Правда Кирова, която е работила като редактор студията на „Бояна“ и сценарист на множество продукции. Тя ще представи теорията и в курса за Телевизионен Сценарий, който споделя с Павел Веснаков, Димитър Коцев-Шошо и Любен Дилов-Син.

Поезията е поверена на Аксиния Михайлова, Петър Чухов, Тома Марков и Иван Ланджев (теория), носител на няколко национални награди за литература и сценарист за сериали като „Под прикритие“ и „Революция Z”. Литературният критик, поет и преводач Владимир Трендафилов поема теорията в курса Проза, където останалите лектори са разпределени в две групи. В първата попадат Ина Вълчанова, Владимир Зарев, Захари Карабашлиев, допълнени в съседната от Емануил А. Видински, Ангел Игов и отново Владимир Зарев. В групата по Драматургия курсистите ще бъдат обучавани от Деляна Манева (теория) – съавтор на пиесата „Мисия Лондон“, Иван Добчев, Ана Васева и Елена Алексиева, носител на „Икар“ за сценария на „Мадам Мишима“. Тънкостите в писането на реклама ще разяснява Мартин Димитров и още имена, които предстоят да бъдат обявени.

През всяка седмица от тримесечния семестър срещите ще се състоят в следработно време с начало 19 ч. Първата лекция ще бъде теоретична (2 астрономически часа с почивка), а втората – с изцяло практическа насоченост (2 х 45мин.). Практическите лектори ще се редуват на ротационен принцип през 4 занятия. Те не само ще споделят писателския си опит и техники, но и ще поставят и задачи на курсистите, които да ще бъдат обсъждани групово.

Освен с редовните лектори курсистите ще могат да могат да присъстват и на Уикенд срещи с писатели, семинари, уъркшоп за хайку с Петър Чухов и такъв за драма с Възкресия Вихърова. Съботните и неделните дни ще бъдат освежавани със сиропи от бъз от ‘Harmonica organic foods’, които са сред партньорите на „Заешка дупка“. Събитията на Академията продължават и с Поетични двубои за курсистите от групата по Поезия, за които Литературния клуб на Столичната Библиотека ще се превърна в арена. Победителите ще могат да наметнат гордо на рамо чанти от ‘Kloshar bags’.

Към края на семестъра ще бъде организирано Драматично четене, отворено и за странични посетители, пред които актьори ще четат драматургични текстове на курсистите по Драматургия. Произведения на изучаващите проза и сценарно писане също ще бъдат чути на литературни четения на същия принцип, а Академията обещава най-добрите текстове да попаднат на страниците на водещи културни и литературни списания и сайтове.

За желаещите да се включат в Академията, които живеят извън София,  са предвидени онлайн курсове. Местата на лекциите в столицата са:

Център за Култура и Дебат ,,Червената Къща „ – за групите Проза, Телевизионен сценарий, Поезия теория/ Уикенд прожекции – в следобедните часове);

Cosmos coworking camp – Кино и тв теория, Кино практика, Драматургия теория и практика/ Уикенд семинари, уъркшопи и срещи с писатели – в следобедните часове;

SOHO Sofia – Теория Проза, Поезия Практика, Рекламно писане.

‘SOHO Sofia’ е едно от местата, което ще приюти Творческа академия „Заешка дупка“

Освен ограничението за долна граница от 16 г., няма друго по отношение на възраст. Опитът не е изискване, защото както гласи и един от анонсите на „Заешка дупка“, Буковски е прописал на 50. Желаещите обаче трябва да побързат със своите кандидатури, защото броят на курсистите във всяка група е ограничен.

Таксата ще бъде преференциална за всички кандидатури, приети до края на месец юни, в размер на 570 лв., а след това – 630лв. Има и възможност за записване на два курса на цена от 1000 лв. вместо 1230лв. Необходимите документи за прием може да разберете от Фейсбук страницата на „Заешка дупка“, където ще откриете и още подробности около Творческата академия. Заекът ви очаква!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваС Владислав Христов за „Продължаваме напред“ и честното писане22.08.2017

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика