Образование

Учените и откритията, без които дигитализацията нямаше да е възможна

22.11.2019

Интернетът от тайни разработки до масова комуникация

Спокойно можем да твърдим, че един от плюсовете на съревнованието САЩ-СССР е днешният масов интернет. След като Съветският съюз изстрелва в орбита „Спутник“, през 1958 година в Департамента на отбраната в Съединените щати се създава Агенцията за сложни изследователски проекти, която трябва да подпомогне възстановяването на американското техническо превъзходство. Към нея е създадена Служба за технологията за обработка на информация, която трябва да продължи разработките на програмата. Всичко започва с идеята да се подобрят комуникациите и да се следят „враговете“.

През 1969 г. два компютъра са свързани в мрежа, която впоследствие се разраства и става известна под името ARPANET. През следващите години ARPANET се превръща в световна мрежа, а Службата е оглавена от Джоузеф Карл Робнет Ликлайдер, който има значителен опит в компютърните мрежи.

Думата Интернет се използва за първи път за описание на междумрежовото свързване в единна глобална компютърна мрежа, която използва протоколния стек TCP/IP. Това става в публикуваната през декември 1974 г. спецификация на протокола TCP, написана от Винт Сърф, Йожен Далал и Карл Съншайн.

Следващото разширение е през 1986 г., когато мрежата на NSF предоставя достъп на учените в САЩ до ресурсите на суперкомпютри. В края на 1980-те и началото на 1990-те започва комерсиализация, като в САЩ това се случва за няколко години. Интернет бързо се разраства и към Европа и Азия.

Идеята за хипервръзка пък лежи върху разработките на Ванивар Буш от 1945 г. Практическата необходимост води до изобретяването на World Wide Web в ЦЕРН през 1991 г. И ето ни я съвременната форма на Интернет връзка.

Дигиталните монополисти днес или кой стои зад масовото разпространение на дигитални продукти

Много компании са се опитвали да пробият на все по-силно разрастващия се дигитален пазар. Производителите на техника са неизброими, но все пак няколко имена се утвърждават като безспорни лидери в сферата. Техните създатели са не само предприемачи, но и учени и създатели на най-популярните за нас дигитални продукти. А днес компаниите предоставят и богати ресурси за обучение в сферата на медийната грамотност и дигиталното образование. Ето ги и тях в хронологичен ред на създаването им.

Hewlett-Packard Company (HP) е един от първенците в сферата на информационните технологии, известен със своите принтери, персонални компютри и сървъри. Компанията е основана през 1939 г. от Бил Хюлет и Дейв Пакард в САЩ.

От 2015 г. се разделя на две нови компании – HP Inc. и Hewlett-Packard Enterprise. Първата наследява бизнеса по производство на персонални компютри и принтери. Hewlett-Packard Enterprise от своя страна предлага корпоративни IT системи.

Microsoft Corporation е американска компания, развиваща се в областта на компютърните технологии и разработката на софтуер. За потребителите е най-известна с операционната система Windows и пакетът от текстообработващи програми Microsoft Office. Компанията е основана през 1975 г. от Бил Гейтс и Пол Алън. Именно Алън през 1975 г. започва да продава BASIC – програмен език от високо ниво. А през 1980 г. Пол Алън оглавява сделката за закупуването на операционна система 86-DOS само за 50 000 долара от създателя ѝ.

През 1976 г. Стив Джобс, Стив Возняк, Роналд Уейн създават Apple. Голяма част от разработките се свързват с компютърния инженер Возняк. Компанията се превръща в корпорация за производство и продажба на потребителска електроника, компютърен софтуер и персонални компютри.

През 1977 Apple създава първия персонален компютър, получил широко разпространение – Apple II (познат в България с аналога му Правец 82), с операционна система с команден ред, но позволяваща използването и на софтуер, работещ в графичен режим. Apple II става хит за потребителите.

Разбира се, има още много открития в дигиталния свят и редица именити учение, без които днес нямаше да можете да прочетете тази статия от телефоните си. А дори и зад най-известните имена в науката стоят още стотици, които са помогнали с неуморния си труд. Факт е, че благодарение на неспиращите търсения и вярата във фантастичното, днес имаме възможността да се насладим на изкуство от цял свят, да учим неограничено и да се свързваме с близките си дори на противоположния край на земното кълбо. А сега можем да помечтаем какво още ни очаква в бъдеще…

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваKhan Academy България и Розалина Лъскова за бъдещето на образованието20.12.2019

Още от Под Моста

Калоян ГуглевФилмът „Ятаган“ – абсурд на реалносттаКино