Образование

Vivacom – мост между 5G и образованието

31.10.2019

Под наслов „Истинската игра започва сега“ протече събитието на Vivacom, с което компанията отвори тема за дискусия и представи приближаващото въвеждане на 5G мрежата в България, която към настоящия момент е с временна лицензия. Импровизиран офис, сътворен специално за случая, послужи като поле за демонстрация в реално време, с която да бъдат онагледени част от възможностите, които петото поколение мрежи може да предложи на своите потребители.

Фокусът беше насочен към техническия напредък в дигитален аспект, но и как той рефлектира върху значими социални сфери като образованието и културата.

Взаимодействието между интернет комуникацията и класическата форма на обучение беше представено под формата виртуален урок на тема: „История на мобилните комуникации“, което се излъчваше паралелно както на голям екран, така и посредством индивидуално раздадени таблети.

Снимки: Vivacom

След края на учебния час в своеобразната интерактивна класна стая учениците можеха да зададат своите въпроси, като напишат, снимат или нарисуват нещо в отворената за това дискусия. Разбира се, за да бъде учебният процес съвсем автентичен за финал беше включен и кратък тест от 5 въпроса за 5 минути. Резултатите от препитването излизаха на екран в реално време и бяха достъпни както за учителката от екрана, така и за публиката.

От своя страна културният аспект се изразяваше в музикално изпълнение на песента „Не бих могъл“ на Любо Киров, Павел и Венци Венц, които обаче изпълняваха най-новото си парче от две различни локации – Tech Hall в квартал Младост и столичния клуб Yalta, разположен в центъра на града. По този начин изпълнението се превърна в първата изява с участието на български музиканти, пеещи на виртуална сцена.

В презентацията, въвеждаща в света на 5G мрежата не беше пропуснато и ключовото значение на спорта в дигиталните условия.

Отреденото място за него всъщност представляваше полет.

Осмелилите се да изпробват специалните очила за виртуална реалност успяха да съпреживеят един полет през очите на световноизвестния българския парапланерист Весо Овчаров.  За да се осъществи усещането, летенето е стриймвано от няколко гледни точки. И макар че беше излъчено на запис, а не на живо поради влошените метеорологични условия и заетостта на българския парапланерист, опитът послужи като пример за новите измерения на комуникацията.

Снимки: Vivacom

Сред специалните гости бяха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Инициативата „Образование 4.0“, която по думите на Атанас Добрев – главен изпълнителен директор на Vivacom, „се опитва да начертае карта за дигитализация на образованието“ е в основата на неведнъж опоменатото „Бъдеще, което започва от днес“. Той допълни, че:

„Пътят за развитие на по-добра икономика, минава през по-добро образование, а по-доброто образование минава през повече информация и ранното свикване с цифровите технологии и използването им.“

Именно в тази насока беше словото на образователния министър Красимир Вълчев: „Няма съмнение, че информационните технологии променят живота ни. Променят и начина на учене. Характеристиките на днешното поколение са такива, че децата в по-голяма степен учат чрез информационни технологии, в по-голяма степен можем да мотивираме интересът към учене чрез информационните технологии“.

Събитието приключи в свободна дискусия, която позволи да се потърсят отговори на въпросите до колко сигурни са нововъведенията във виртуалната комуникация и безопаснa ли за околната среда и здравето 5G мрежата.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаБезплатно онлайн образование по време на карантина24.04.2020

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование