Образование

Инфлуенсърите, които променят образованието

03.10.2019

Инфлуенсър стана особено модерна дума в нашето ежедневие, а за някои това се превърна в професия. Какво обаче означава да “инфлуенсваме” някого и как можем да го правим? Нека започнем със значението на думата – от английски influence – влияя, влияние. Очевидно т.нар. инфлуенсъри всъщност са популярни личности, които влияят на голяма група от хора с идеите и разбиранията си. Така например в топ местата за най-големи инфлуенсъри се  нареждат певиците Тейлър Суифт и Селена Гомес, но сега няма да говорим за масовите влечения, а за сферата на дигиталното образование.

Ясно е, че инфлунсването се появи в резултат на социалните мрежи и канали. YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn са основните полета за изява на всеки, който смята, че има какво да даде на света със знанията си. Но как да подберем кого да следваме в това море от информация и различно съдържание? Много родители обаче се сблъскват и с негативите на социалните мрежи и не се колебаят да създават платформи за обучение, да споделят добрите практики в дигиталната сфера и да изграждат уверено и информирано поколение.

Повечето инфлуенсъри в дигиталното образование и лидерство имат свои собствени сайтове, но се свързват с последователите си и чрез социалните мрежи. Ето ги и нашите предложения за почитателите на различните социални медии – от приятелската зона на Instagram до професионално ориентирания LinkedIn, кого и къде можем да следваме, за да научим повече за дигиталния свят.

Eric Sheninger

Къде: Twitter, LinkedIn

Ерик е старши сътрудник и консултант по дигитално лидерство в Международния център за лидерство в образованието (ICLE). Работата му е фокусирана върху обучението в дигиталната ера като модел за развитие на училищата. Основният му фокус е използването на научноизследователски и базирани на факти практики за подобряване на комуникацията със заинтересованите страни, откриване на възможности, трансформиране на учебни пространства и подпомагане на преподавателите да растат професионално в дигиталния век.

Vicki Davis

Къде: Twitter, YouTube

Вики е преподавател на пълен работен ден, а учениците ѝ са нейната страст и любов. Тя обаче мечтае да достигне всяко дете и затова създава собствен блог, автор е на статии за дигитално образование, води подкаст и канал в YouTube.

Alice Keeler

Къде: Twitter, Facebook, Instagram

Алис е една от многото майки по света, които се борят за по-сигурен дигитален свят. Тя е и учител, автор, лектор и водещ на редица семинари. Основател на Teacher Tech.

Kasey Bell

Къде: Twitter, Facebook, Instagram, YouTube

Кейси е насочила усилията си към обучения за учители в новаторски техники на преподаване. Тя вдъхновява колегите си не само за промяна на досегашния начин на обучение в класните стаи, но ги и приканва към лично развитие и самообучение чрез много уебинари. Автор е на „Shake Up Learning: Practical Ideas to Move Learning from Static to Dynamic“ и е сертифициран от Google преподавател.

 Jessica Lahey

Къде: Instagram, Twitter, Facebook, YouTube

Джесика също попада в списъка на родителите, които искат да променят масовия начин на мислене и да помогнат за по-добро развитие на младото поколение. Тя е автор на “The Gift of Failure”, където обяснява подробно нейните възпитателни методи.

Robyn D. Shulman

Къде: LinkedIn, Twitter, Medium

Робин е обявена за #1 Top Voice в LInkedIn, пише за Forbes и редица други медии, занимава се дейно с обучения в сферата на дигиталното образование. Тя няма собствена платформа – основното ѝ поле за изява е Medium, където публикува статиите си.

Josie Ahlquist

Къде: LinkedIn

Джоузи е обучила хиляди професионалисти и студенти из целия свят за това как да се развиват онлайн и в живота. Като лектор, изследовател и автор за дигитално лидерство, нейните усилия са насочени към оформянето по-силни общности, училища и бъдещи лидери.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЧат приложения в помощ на онлайн образованието31.01.2022

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование