Образование

Инфлуенсърите, които променят образованието

03.10.2019

Инфлуенсър стана особено модерна дума в нашето ежедневие, а за някои това се превърна в професия. Какво обаче означава да “инфлуенсваме” някого и как можем да го правим? Нека започнем със значението на думата – от английски influence – влияя, влияние. Очевидно т.нар. инфлуенсъри всъщност са популярни личности, които влияят на голяма група от хора с идеите и разбиранията си. Така например в топ местата за най-големи инфлуенсъри се  нареждат певиците Тейлър Суифт и Селена Гомес, но сега няма да говорим за масовите влечения, а за сферата на дигиталното образование.

Ясно е, че инфлунсването се появи в резултат на социалните мрежи и канали. YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn са основните полета за изява на всеки, който смята, че има какво да даде на света със знанията си. Но как да подберем кого да следваме в това море от информация и различно съдържание? Много родители обаче се сблъскват и с негативите на социалните мрежи и не се колебаят да създават платформи за обучение, да споделят добрите практики в дигиталната сфера и да изграждат уверено и информирано поколение.

Повечето инфлуенсъри в дигиталното образование и лидерство имат свои собствени сайтове, но се свързват с последователите си и чрез социалните мрежи. Ето ги и нашите предложения за почитателите на различните социални медии – от приятелската зона на Instagram до професионално ориентирания LinkedIn, кого и къде можем да следваме, за да научим повече за дигиталния свят.

Eric Sheninger

Къде: Twitter, LinkedIn

Ерик е старши сътрудник и консултант по дигитално лидерство в Международния център за лидерство в образованието (ICLE). Работата му е фокусирана върху обучението в дигиталната ера като модел за развитие на училищата. Основният му фокус е използването на научноизследователски и базирани на факти практики за подобряване на комуникацията със заинтересованите страни, откриване на възможности, трансформиране на учебни пространства и подпомагане на преподавателите да растат професионално в дигиталния век.

Vicki Davis

Къде: Twitter, YouTube

Вики е преподавател на пълен работен ден, а учениците ѝ са нейната страст и любов. Тя обаче мечтае да достигне всяко дете и затова създава собствен блог, автор е на статии за дигитално образование, води подкаст и канал в YouTube.

Alice Keeler

Къде: Twitter, Facebook, Instagram

Алис е една от многото майки по света, които се борят за по-сигурен дигитален свят. Тя е и учител, автор, лектор и водещ на редица семинари. Основател на Teacher Tech.

Kasey Bell

Къде: Twitter, Facebook, Instagram, YouTube

Кейси е насочила усилията си към обучения за учители в новаторски техники на преподаване. Тя вдъхновява колегите си не само за промяна на досегашния начин на обучение в класните стаи, но ги и приканва към лично развитие и самообучение чрез много уебинари. Автор е на „Shake Up Learning: Practical Ideas to Move Learning from Static to Dynamic“ и е сертифициран от Google преподавател.

 Jessica Lahey

Къде: Instagram, Twitter, Facebook, YouTube

Джесика също попада в списъка на родителите, които искат да променят масовия начин на мислене и да помогнат за по-добро развитие на младото поколение. Тя е автор на “The Gift of Failure”, където обяснява подробно нейните възпитателни методи.

Robyn D. Shulman

Къде: LinkedIn, Twitter, Medium

Робин е обявена за #1 Top Voice в LInkedIn, пише за Forbes и редица други медии, занимава се дейно с обучения в сферата на дигиталното образование. Тя няма собствена платформа – основното ѝ поле за изява е Medium, където публикува статиите си.

Josie Ahlquist

Къде: LinkedIn

Джоузи е обучила хиляди професионалисти и студенти из целия свят за това как да се развиват онлайн и в живота. Като лектор, изследовател и автор за дигитално лидерство, нейните усилия са насочени към оформянето по-силни общности, училища и бъдещи лидери.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаОнлайн курсове ОТ българи ЗА българи30.08.2019

Още от Под Моста

Калоян ГуглевВечните театрални постановки, които не омръзват на публикатаТеатър