Музика

6 случая, в които киното е стъпило в света на музиката

01.11.2018

Покрай предстоящата премиера на „Бохемска рапсодия“ и вече трупащият успехи „Роди се звезда“ световете на киното и музиката отново се сблъскаха. И докато те вървят неотлъчно ръка за ръка чрез саундтраковете и мюзикълите, понякога се случва да се свържат по различен начин. Подбрали сме шест именно такива случая:

The Doors

Прекрасен игрален разказ на историята на една от най-влиятелните групи за всички времена.

Няма по-подходящ актьор от Вал Килмър, който да се превъплъти в ролята на Джим Морисън. Двамата не само много си приличат визуално, но и гласовете им са почти идентични, като се говори, че дори живите членове на групата се затруднявали да различат оригиналните версии от изпълненията на Килмър.

Задължителен филм за гледане за всеки The Doors фен.

Rock Star

Макар тук да не можем да изречем кой знае колко суперлативи, историята може би ни се струва някак позната? Марк Уолбърг прави скок от вокалист на трибют банда на любимата си група до действителен фронтмен на състава, който идолизира.

Правим справка и откриваме на какво ни напомня този случай. Тим Оуенс преживява именно такъв развой на събитията с Judas Priest, като остава част от хеви метъл великаните в продължение на няколко години, записва два студийни албума и дори заедно стигат до номинация на наградите „Грами“.

Приликите обаче спират дотук, тъй като Оуенс като личност се различава драстично с дивата рок звезда, която е основният персонаж във филма. Играе голф, близък е със семейството си и се радва на малките неща в живота. Казва, че най-вероятно са решили да се отклонят от историята му, защото е „прекалено нормална“.

8 Mile

Трудно се намират хора, които да не са гледали „8-ма миля. Повечето най-вероятно сме го превъртали по няколко пъти, особено частта с рап батълите в края.

Историята се уповава донякъде на житейския път на Eminem, като именно Маршал Матърс поема главната роля на младото бяло момче с трудно детство, опитващо се да пробие в рап общество, в което властват тъмнокожите.

Покрай филма се появява и една от най-великите рап песни за всички времена – ‘Lose Yourself’ – донесла Оскар на ‘8 Mile’.

Ray

Талантът на Джейми Фокс се разкрива в пълния си потенциал, а благодарение на това пред нас се появява въздействащата история на легендарния Рей Чарлз.

Фокс, напътстван от режисьора и сценарист Тейлър Хакфорд, ни понася сред трудностите, с които е трябвало да се справи Рей покрай загубата на зрението си и проблемите, които е имал с наркотици, като в същото време ни потапя в гениалността му зад пианото.

Напълно заслужен Оскар за главна мъжка роля.

Singles

Искате да видите Pearl Jam, Soundgarden и Alice In Chains в по-различно амплоа? Singles ви ги представя като актьори.

Камерън Кроу прекарва седмици в компанията на водещите сиатълски групи в гръндж ерата, за да усети атмосферата на града в този период и да опита да я запечата във филм.

Еди Ведър, Джеф Еймънт и Стоун Гасърд участват в редица сцени, Крис Корнел се появява за няколко секунди, докато Лейн Стейли и компания участват от по-позната платформа – концертна сцена.

Историята не е нещо изключително, но филмът е задължителен за всеки фен на Сиатъл от 80-те и 90-те. А и саундтракът си заслужава.

Whiplash

Толкова добър филм, че в Под Моста сме му отделили ДВОЙНО ревю! Три награди „Оскар“ и още две номинации.

Много, много, много джаз, луди барабани, силна актьорска игра и завладяваща история. Талантът е нещо прекрасно, но колко много усилия всъщност са нужни, за да се материализира той? ‘Whiplash’ те насочва именно към този процес, който те бута към ръба, а понякога и отвъд него.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваЛюбимите ни блус кавъри на Бет Харт30.10.2019

Още от Под Моста

Йорданка ВеселиноваДуми за любов: 14 февруари или денят на Христо ФотевЛитература