Кино

Кино и избори: 7 филма за вота, който определя животи

29.03.2021

„Американският президент“ (1995)

Ако смесим политически избори с малко романтика, получаваме тази класика на режисьора Роб Райнър по сценарий на Арън Соркин. Благодарение на тях двамата получаваме комбинация от висококласен диалог и достатъчно топли моменти.

Сюжетът ни среща с американския президент Андрю Шепърд, който се надява на втори мандат. Когато овдовелият политик се влюбва в лобист, защитаващ опазването на околната среда, републикански сенатор вижда подходяща възможност да дискредитира опонента си с помощ от таблоидите. Майкъл Дъглас и Анет Бенинг тук се намират в компанията на Ричард Драйфус, Мартин Шийн, Майкъл Джей Фокс, а ако тези имена не са ви достатъчни, може би 5 номинации за „Златен глобус“ са добра причина да дадете шанс на комедийната драма.

„Съперници“ (1999)

Едноименният роман на Том Перота получава своята екранна версия само година след излизането си. Тук Рийз Уидърспуун е във вихъра си като Трейси Флик – свръхамбициозна и егоцентрична гимназистка, която на всяка цена иска да бъде избрана за президент на училищния съвет. На пътя ѝ обаче застава Матю Бродерик в ролята на учител, който иска да отърве Трейси от нейната фикс идея, като изправя срещу нея друг кандидат.

„Съперници“ предлага интелигентна и забавна сатира, която осмива манията за успех и надмощие в лицето на двама различни по възраст и статут герои. Сценарият на Александър Пейн дори се състезава за „Оскар“ през 2000 г., а за изпълнението си Рийз Уидърспуун получава първата си номинация „Златен глобус“.

„Промяна на играта“ (2012)

Режисьорът Джей Роуч („Бомба със закъснител“) разглежда истинските събития около кандидатирането на Сара Пейлин за вицепрезидент до Джон Маккейн. През лятото на 2008 г. губернаторката на Аляска рязко попада под светлините на прожекторите и също толкова бързо успява да спечели симпатии. Тя обаче не се оказва достатъчно подготвена по някои ключови теми, а критиките и стресът успяват да сломят, водейки до изоставане в надпреварата.

„Промяна на играта“ на HBO е история за добри намерения, непредвидени обстоятелства и човешки фактор, който не бива да се пренебрегва. Екранизацията по едноименната книга на журналистите Халперин и Хайлеман се превръща в хит с 12 номинации „Еми“, 5 от които печели. Джулиан Муур и Ед Харис получават „Златен глобус“ за ролите си като Пейлин и Маккейн, а продукцията печели и в категорията за най-добър телевизионен филм.

„Нашето мото е „Криза“ (2015)

Сандра Бълок е Джейн Бодийн – един от най-добрите стратези на САЩ с успешни предизборни кампании зад гърба си. Оттеглила се от професията си след тежък стрес, тя се връща в играта, но не в САЩ, а за президентските избори в Боливия, където я наема един от изоставащите кандидати. Докато се бори с екипа си, тя трябва да победи и конкурент от миналото, който работи за един от съперниците на нейния клиент.

Макар и провал в боксофиса, филмът красноречиво показва начина на мислене и механизмите, от които се водят стратезите при изготвяне на политическа кампания. Когато победата е главната цел, всички средства са оправдани, а дори един кандидат да няма какво особено да предложи, злепоставянето на опонента винаги е възможност. „Нашето мото е „Криза“ понася някои критики заради пропуснатите възможности да бъде по-остра политическа сатира, но най-доброто във филма е изпълнението на Сандра Бълок.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваМечти и кошмари в музикалните филми от края на 10-те, които не сте гледали24.09.2020

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование