10 филма, които очакваме с нетърпение на Cinelibri 2017

07.10.2017

Кино-литературният фестивал Cinelibri идва за трета поредна година, за да ни срещне с най-добрите екранизации по книги. Такива ще можем да видим между 11 и 22 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Шумен и Благоевград. А вие освен да гледате филмите, не забравяйте и книгите, без които лентите нямаше да ги има. Така че след салона – право в книжарниците (може и в обратен ред)!

„По действителен случай“

Филмът, който ще открие фестивала (11 октомври от 19 ч. в Зала 1 на НДК), разказва за обсебващата връзка между почитател и писател. Адаптацията е по едноименния роман на Делфин Дьо Виган, вдъхновен от смъртта на нейната майка писателка. Психологическия трилър на Роман Полански бе посрещнат с противорчеви отзиви на Фестивала в Кан тази година, но пък Ева Грийн в маниакален образ едва ли е за изпускане, още по-малко в компанията на неколкократно номинираните за „Сезар“ Еманюел Сене и Венсан Перез.

„Вечерята“

Истории за кризи в семейства, които прикриват страстите зад социално приета любезност, са винаги интересни. Особено когато са намесени децата им, а конфликтът между две двойки родители се разрешава на вечеря в елитен ресторант. Любопитството повдига романът на Херман Кох „Вечерята“, по който е филмът на израелеца Овер Моверман. Вярваме и в карето Ричард Гиър, Лора Лини, Стив Куган и Ребека Хол.

„Фортуната“

Във филма на Серджо Кастелито срещу съдбата ще се бори жена с неслучайното име Фортуната. След разпадането на брака й и между грижите за дъщеря си тя мечтае да отвори фризьорски салон. С италиански темперамент и воля ще видим разказана история за малкия голям човек, който просто иска  да бъде щастлив. Сценарият е на обичаната Маргарет Мацантини, отдавна доказала се в изкуството да вълнува публиката със своите герои.

„Измамените“

С него тази година София Копола се превърна във втората жена в историята на Кан, спечелила наградата за режисура на фестивала и то 56 г. след Юлия Солнцева. В лентата по готическия роман на Томас Кълинан виждаме Колин Фарел като ранен вражески войник, който е приютен в дамски пансион. Докъде ще стигнат героините в своята ревност и съперничество заради присъствието му показват Никол Кидман, Кирстен Дънст и Ел Фанинг.

„Истанбул червен“

Вече ви разказахме за книгата, а сега предстои и да се срещнете на голям екран с обещаващата й филмова адаптация. Освен любовно писмо към Истанбул, историята е поглед върху връзката между носталгията по миналото и вълненията от настоящето. Халит Ергенч е в главната роля на турския режисьор Орхан, който се връща в родния си град, за да даде мнение за книгата на своя приятел Дениз. Писателят изчезва, а новодошлият опознава отблизо прототипите на героите от романа му, които го отвеждат на пътуване към себе си. На паралелно такова се отправя и главната женска героиня, изиграна от Туба Бюйюкюстюн.

„Изгубеният град Z”

Стремежът към непознатото, което отвежда на границата между живота и смъртта, е в центъра на книгата от американеца Дейвид Грант. Тя  разказва действителната история на Пърси Фосет – британски изследовател и археолог. Приключенията му от 1925 г. сред Амазонската джунгла в търсене на Изгубения град ще бъдат изживени на екран от Чарли Хънам в главната роля. Там той е в компанията на Сиена Милър и Робърт Патинсън  под режисурата на Джеймс Грей.

„Ана Каренина. Съдбата на Вронски“

Вечната героиня на Толстой е неизчерпаем източник на вдъхновение, но на фокус този път е животът на Алексей Вронски след събитията от романа и случилото се през неговия поглед. Намираме героя през 1904 г. в далечно село по време на руско-японската война, където се среща със Сергей Каренин. В търсенето на отговори за вечни въпроси ще разберем, че може би няма една единствена истина, а множество гледни точки. А защо да не го направим с лентата на Карен Шахназаров, потапяйки се в атмосферата на стара Русия?

 „Тонио“

Холандският филм е за загубата, която никой родител не заслужава – тази на собственото дете. Авторът на екранизираната книга – А. Ф. Т. ван дер Хейден, написва „Тонио“ след смъртта на своя син. Обвинени няма, но бащата прави собствено разследване за обстоятелствата, водещи до пътния инцидент. В опита да подреди събитията, родителят рискува да съсипе и малкото останало от живота си.

„Слугинята“

Южнокорейският филм от 2016 г. вече има в списъка си впечатляващия брой от 59 награди и 89 номинации. Отличията настрана – от трейлъра ни се завива свят (в хубавия смисъл), а в основата на заплетения сюжет е тийнейджърката Сук Хи, която е част от криминална комуна. Тя е наета на работа и като прислужница, а племенникът на господаря й се нуждае от нея, за да манипулира бъдещата жена на своя чичо. В играта на всеки срещу всеки нищо не е сигурно, освен това, че ни се гледа и чете. Действието от книгата на Сара Уотърс е поставено във Викторианска Англия, но със същата доза напрежение и еротика.

„Светлина между два океана“

След „Синя валентинка“ и „Мястото отвъд дърветата“ режисьорът Дерек Сианфранс се заема с бестселъра на М. Л. Стедман. Майкъл Фасбендър и Алисия Викандер са Том и Изабел, които след безуспешните опити да станат родители, приютяват бебе, което морето буквално изпраща при тях. Двамата обаче са изправени пред избор, когато няколко години по-късно се запознават с майката на момичето (Рейчъл Вайз). Трогателна история за моралните дилеми пред мечтите ни или филмът, който влюби двама от най-актуалните актьори в момента – само второто ни е достатъчно.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваФилмите, които все пак ще гледаме на кино до края на 2020-та16.10.2020

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE